Rasstandaard Arctic Spits – Pomsky

Deze rasstandaard van de Arctic Spits Vereniging Nederland, beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Pomsky.

Pomsky Bijou - Buiten

De rasstandaard

Copyright

Deze standaard is met goedkeuring van het bestuur van de Britse Pomsky Kennel Club vertaald, aangepast naar de Nederlandse standaard en is als zodanig auteursrechtelijk beschermd door de Arctic Spits Verenging Nederland en mag niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

Doel

Het doel is om een rasstandaard te creëren die wereldwijd kan worden gebruikt om samen te werken met Arctic Spits – Pomsky fokkers die zijn geregistreerd bij The International Pomsky Association (IPA). Het blijven samenwerken met fokkers op internationaal niveau is dus heel belangrijk voor het ras. De vereniging ASVNL blijft onderzoeken en updaten waar nodig.

Voor de fokker

De rasstandaard kan veranderen naarmate het ras zich stabiliseert. Voor de fokkers aangesloten bij de Arctic Spits Vereniging Nederland is de standaard een leidraad om het ras verder te ontwikkelen waarbij genendiversiteit, gezondheid en welzijn niet uit het oog mogen worden verloren.
De vereniging heeft in haar fokreglement de Embark Breed & Health test als verplichte test opgenomen. Hierdoor wordt de genetische rassamenstelling inzichtelijk. Van oudsher zijn alle rassen ontstaan door soorten met elkaar te kruisen. Daarnaast zien we onder andere bij de poolhonden ook nog showlijnen en werklijnen. In contact met Embark blijkt dat de Europese dwergkees niet volledig de kenmerken draagt zoals ze die kennen in Amerika. Dit geldt ook voor enkele andere spitssoorten. Ook is het mogelijk dat er een percentage supermutt of unresolved aangegeven wordt. Supermutt geeft aan dat er een klein percentage van een mogelijk ras aanwezig is of niet goed traceerbaar is. Unresolved geeft meestal aan dat het DNA niet traceerbaar is.
Voorbeeld
Omdat van oudsher onder andere de chihuahua’s en de vlinderhondjes gebruikt zijn om de grotere spits naar de dwergkees te fokken, komen deze rassen in kleine percentages ook voor bij de Arctic Spits – Pomsky. We zien dit niet als fout, mits het om kleine percentages gaat én het niet om een opsomming van deze ingekruiste rassen gaat. De fokker zal moeten zorgdragen dat het percentage zo klein mogelijk gehouden wordt.

Potentiële puppykopers

De rasstandaard is een richtlijn voor de aangesloten fokkers. Het beschrijft het ideaal van het ras waar de fokkers naar toe zouden moeten werken. Grootte zoals beschreven betekent niet dat een Arctic Spits – Pomsky zal overeenkomen met de opgegeven afmetingen (lengte of gewicht). Een Arctic Spits – Pomsky kan groter of kleiner zijn dan de afmetingen vermeld in de rasstandaard vanwege de noodzaak om terug te fokken (Fb: b staat voor backcross richting husky of dwergkees).

Rasstandaard Arctic Spits – Pomsky

Algemeen voorkomen

Het algemene uiterlijk is van een kleine maar krachtige hond van noordelijk ras met aanzienlijk bot, kleine rechtopstaande oren en een gekrulde staart en typische ‘husky’-markeringen. Reuen zijn over het algemeen groter en krachtiger dan teven. Breekbare of fijngebouwde bouw die ten koste gaat van het gewicht is ongewenst. De spieren zijn stevig en goed ontwikkeld, geen overgewicht. Wanneer het gewicht en de lengte de hond in verschillende maatcategorieën plaatst, moet de lengte worden gebruikt voor beoordelingsdoeleinden.

Kenmerken

Klein tot middelgroot, matige tot krachtige botstructuur, goed uitgebalanceerde proporties, gemak in bewegingsvrijheid en een goedaardig karakter.

Temperament

De Arctic Spits – Pomsky is een vrolijke, aanhankelijke hond met veel humor en karakter. Verlegenheid van welke aard dan ook, is ongewenst. De hond is extravert, zelfverzekerd, niet agressief en sociaal naar mensen en andere honden. De Arctic Spits – Pomsky is matig tot gemakkelijk te trainen en bereidt om te behagen. Uitbundigheid mag niet worden bestraft of aangezien voor agressie. Extreem verlegen, agressieve honden van elk niveau worden gediskwalificeerd en ZWAAR bestraft. Een hoge prooidrift is ongewenst.

Hoofd en schedel

Het oppervlak van de schedel moet vrij breed en enigszins rond zijn.
De uitdrukking moet intelligent en geïnteresseerd zijn, maar niet verlegen of agressief.
De stop moet matig en duidelijk gedefinieerd zijn. Niet te scherp en niet te licht.
De afstand van de punt van de neus tot het midden van de stop moet 1/3 van de afstand van het midden van de stop tot het achterhoofd zijn.

Ogen

De ogen moeten amandelvormig zijn en schuin geplaatst. Ogen mogen niet te rond en moeten middelgroot zijn, dus niet te groot en niet te klein, met een scherpe, leergierige en vriendelijke uitdrukking.
Elke oogkleur is toegestaan, inclusief blauw, parti en bi-eyes.
De functie van de oogbol of het ooglid mag op geen enkele manier verstoord worden door omringende huid, plooien of haar. Elk teken van irritatie van de oogbol of het ooglid is hoogst ongewenst.

Oren

Driehoekige oren moeten klein zijn en op de hoeken van de schedel liggen. Hoogte is iets groter dan de breedte aan de basis. De oren worden rechtop gedragen en licht afgerond aan de punt. Ze zijn goed behaard, licht gewelfd en parallel gedragen.

Mond/snuit

De snuit moet vol zijn en er niet speelgoedachtig uitzien.
De lengte van de snuit van de punt van de neus tot de stop moet ongeveer 1/3 zijn van de schedel van de lengte van de stop af tot het achterhoofd.
De snuit mag niet gebogen zijn of een Romeinse neus hebben.
De neus moet sterk zijn en iets taps toelopen. De neus mag niet te klein zijn voor de snuit. De hond mag er niet uitzien alsof hij/zij een kleine spitse neus heeft.
De lippen en de bovenkant van de snuit kunnen licht opgevuld zijn.
De neus is bij voorkeur zwart, maar elke kleur die overeenkomt met de algemene vachtkleur is toegestaan (Denk aan het bruine pigment – bruine neus).

Gebit

De beet moet een vlak of schaargebit zijn. Er mag geen overbeet of onderbeet zijn. De tanden mogen niet overdreven klein of zwak lijken.

Nek

Halflang, sterk, vol, goed op de schouders geplaatst en licht gewelfd. Iets verlengd tijdens het strekken.

Voorhand

De voorvoeten van de hond moeten ongeveer even lang zijn van de elleboog tot de grond als de hoogte van de schoft tot de elleboog. Het schouderblad is goed naar achteren liggend met een gespierde dekking.

Achterhand

Evenwijdig aangezet met een merkbaar spronggewricht. Hakken kort en recht, sikkel- of koehakken is een ernstige fout en wordt ZWAAR bestraft. Goed gespierde dijen.

Lichaam/borst

Het lichaam is kort gekoppeld en iets langer dan hoog. Honden hebben een aanzienlijke botstructuur voor hun grootte. Van schoft tot kruis moet er een vlakke boven belijning zijn. De ribbenkast moet goed gewelfd zijn. De borst moet relatief diep zijn en tussen de voorbenen is de ribbenkast iets afgerond. Licht hellend bij de kroep, weg van de wervelkolom. Er mag geen overdreven lichaamslengte of korte poten zijn. Dwerggroei moet worden bestraft.

Voeten

Matig formaat, compact, tenen goed geknikt. De stand is naar voren gericht in een natuurlijke houding. Er is een lichte webbing tussen de tenen aanwezig. Ze hebben een goed behaarde ovale vorm met zachte kussens.

Staart

Net onder het niveau van de bovenlijn geplaatst, moet de staart hoog over het lichaam van de hond krullen in een 3/4 of halve cirkel. De staart kan over de rug worden gekruld of achter in beweging worden gedragen als een vlag. Als de staart niet gekruld is, moet hij tot aan het spronggewricht reiken.

Gang/beweging

De beweging moet vrij, veerkrachtig en zwevend zijn. Het in beweging komen is soepel en gaat schijnbaar moeiteloos met een goed bereik in de voorhand en drive in de achterhand. Bij het lopen mag er geen telgang zijn. Noch de ellebogen of de knieën worden naar binnen of naar buiten gedraaid. De bovenlijn blijft stevig en uniform tijdens het lopen. De ganzenpas en hoogdravende bewegingen zijn ERNSTIGE fouten.

Vacht

De vacht moet dubbel zijn, met een zachte ondervacht en van het lichaam afstaande beschermharen. Twee vachtsoorten zijn toegestaan, fluweel (vergelijkbaar met een Siberische Husky) of pluche (langere vacht op het lichaam en een duidelijke staartpluim en kraag, vergelijkbaar met een dwergkees, Amerikaanse Eskimo of Duitse Spits). In het gezicht is de beharing kort. Bekleding op de voeten is toegestaan, maar mag niet overdadig en buitensporig zijn. De beharing op de poten mag, indien aanwezig, worden getrimd voor netheid. De vacht mag niet worden geknipt of geschoren, behalve een kleine trimbeurt voor netheid rond de tenen, staart en broek. Een te korte dubbele vacht is een ERNSTIGE fout.

Kleur en markeringen

Alle kleuren inclusief wit, zijn toegestaan. Markeringen van het husky-type moeten aanwezig zijn. Verscheidenheid aan markeringen op hoofd en lichaam is gebruikelijk. Veel opvallende gezichtspatronen van het husky-type die niet bij andere rassen worden gevonden.
Idealiter een witte of crèmekleurige ondergrond met markeringen op het hoofd, gezicht en rug in het typische ‘husky’-patroon, inclusief een over het algemeen symmetrisch masker.

De vacht kan elke kleur hebben, Merle en gestroomd hebben niet de voorkeur. Andere honden met een effen kleur dan wit zijn ongewenst. parti-kleur patronen zijn acceptabel. ‘pinto’ – ‘piebold’ markeringen (inclusief split-face) hebben minder de voorkeur, maar worden wel geaccepteerd. Neuskleur moet harmoniëren met de vachtkleur met donkerder pigment. Vanwege het doel dat de Arctic Spits – Pomsky een kleinere, beter hanteerbare husky-achtige hond wordt, zijn kleuren van het Spits type minder wenselijk.

Maat

Mini tot 38 cm schofthoogte en 4-8 kg.
Standaard 38-50 cm schofthoogte en over het algemeen tussen 8-16 kg.

De meeste Artic Spits – Pomsky’s zullen qua grootte ‘losjes’ voldoen aan de rasstandaard. Voor het keuren van voorstellen kunnen honden als geheel worden bekeken en mogen ze niet worden bestraft voor een gewicht van meer dan 16 kg, zolang er een substantiële botstructuur is. Obesitas wordt bestraft. Internationaal werken de meeste fokkers momenteel met het doel een kleinere, beter hanteerbare, husky-achtige hond te creëren.

Afwijkingen/fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in exacte verhouding staan tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond.

Opmerking

Mannelijke intacte Arctic Spits -Pomsky’s moeten twee ogenschijnlijk normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

Winkelwagen
Scroll naar boven